Page Loading...
Layout Table~~~~940~940~~
Grote VN-test~In juli 2004 heeft Vrij Nederland een kwaliteitsonderzoek gehouden naar de beste literaire boekhandels van Nederland. De Tribune heeft daarbij de hoogst haalbare score gekregen, namelijk vijf sterren. Twee andere boekhandels kregen ook vijf sterren: Boekhandel Donner in Rotterdam, en boekhandel Athenaeum in Amsterdam.
Het idee achter het boekhandelsonderzoek was om op basis van een subjectief kwaliteitsonderzoek 'Michelinsterren' aan literaire boekhandels toe te kennen. Een team van anonieme inspecteurs bezocht 66 zelfstandige boekhandels. De criteria waren onder andere: de aanwezigheid van titels in voorraad, de kwaliteit en actualiteit van presentatie, de aanwezigheid van buitenlandse boeken, aanwezige inhoudelijke kennis bij de boekhandelaar, en als laatste de inpandige sfeer.

De beste boekhandels
   Grote VN- test
   10 juli 2004


... Met als verheugende uitkomst dat Nederland niet één beste boekhandel telt, maar drie: Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, Donner te Rotterdam en De Tribune in Maastricht.

50 kasten. Bij binnenkomst in deze boekhandel weet je eigenlijk al dat het goed zit. De eerste twee kasten aan de rechterhand staan bomvol met poëzie. De overige zeventien (!) kasten aan die kant zijn gevuld met literatuur. De sortering is ronduit compleet te noemen. Zo staan er bijvoorbeeld negenenvijftig boeken van en over Hermans. Natuurlijk ontbreken de bekende series niet: Privé-Domein, de Gouden Reeks, de Russische en Franse bibliotheek van Van Oorschot en boeken uit de Baskerville-serie zijn volop verkrijgbaar. Verder zes kloeke kasten met pockets en goedkope herdrukken, vier kasten filosofie, evenzoveel kasten met kunstboeken. De kelder is geheel gevuld met ramsj, enigszins geordend neergezet. Maar goed, een beetje snuffelen kan geen kwaad. Zeer sympathiek geprijsd zijn de boeken met lichte waterschade, die in aparte kasten staan. Vooral als je lijvige foto- en kunstboeken zoekt, loopt het voordeel aardig op. Leuk ook is de kast gevuld met literaire schorten en dekbedovertrekken. De gevraagde 'roman op rijm van een buitenlandse auteur' doet bij de medewerkers niet direct een bel rinkelen. Als echter de uitgever van het werk erbij wordt genoemd, is het boek, Golden Gate van Vikram Seth, zo gevonden. Slechts door de wat stoffige en sfeerloze inrichting zou deze winkel moeten blijven steken op vier sterren, maar voor de echte boekenliefhebber is dat geen ernstig bezwaar. Vijf dus.


terug naar home~~~940~947~~
Menu Page | Toolbar Page |
Frameset Page | Index Page | Table of Contents
EROL - Electronic Retail Online E-commerce shopping cart software